(închide)

Dincolo de dovezi | Misiunea și rolul polițistului criminalist

 

Polițiștii criminaliști desfășoară o activitate complexă, care include deplasarea la locul producerii unei infracțiuni, documentarea detaliată a scenei, prelevarea probelor și efectuarea analizelor științifice. Activitatea lor este crucială pentru soluționarea cazurilor și pentru aducerea în fața justiției a celor vinovați. Fiecare detaliu descoperit poate reprezenta cheia rezolvării unui caz, spun reprezentanții Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Dolj. 

Munca lor detaliată și folosirea tehnologiei avansate sunt esențiale pentru soluționarea cazurilor și aplicarea legilor.

„Rolul specialistului criminalist este acela de a participa la activitatea de cercetare la faţa locului în scopul descoperirii şi prelevării de probe ce vor fi exploatate pentru a ajuta la stabilirea împrejurărilor în care s-a comis o faptă penală, identificarea persoanelor care au participat la săvârşirea faptei sau pentru descoperirea obiectelor folosite la comiterea acelei fapte. De asemenea, rolul specialistului este acela de a examina probele puse la dispoziţie în scopul identificării persoanelor, obiectelor sau împrejurărilor în care au fost comise fapte de natură penală”, explică reprezentanții Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Dolj. 

Pentru a deveni specialist criminalist, un polițist trebuie să fie absolvent de studii superioare, să urmeze cursuri de specializare în domeniul criminalisticii și să acumuleze o experiență în activitatea practică.

„Totodată, este nevoie de o pregătire profesională continuă, pentru a ține pasul cu noile descoperiri tehnice și științifice în vederea implementării acestora în activitatea zilnică”, mai spun polițiștii criminaliști doljeni.

În privința responsabilităților, specialistul criminalist desfăşoară activităţi de cercetare la faţa locului sau de efectuare a constatărilor criminalistice privind probe de scris şi semnături, analiza documentelor, arme şi muniţii, urme papilare precum și activități de laborator.

Se utilizează o serie de echipamente în cadrul investigațiilor. Este vorba despre  trusele criminalistice, echipamentele optice de mărit (microscop, lupă), de relevare a urmelor latente, kituri ADN, software de analiză digitală.

Cele mai frecvente urme pe care le prelucrează Serviciul Criminalistic sunt: urmele papilare, urmele biologice, urmele de dinți, urechi, nas, probele de scris şi semnătură, probele balistice care privesc armamentul şi muniţiile, urmele de încălțăminte, de obiecte, de anvelope.

„Activitatea desfășurată de specialiștii criminaliști contribuie la buna desfășurare a procesului penal, iar rolul acestora este de a depune toate diligențele pentru aflarea adevărului în toate aspectele și liniile de muncă. Probele ADN sunt foarte importante şi ajută la stabilirea adevărului prin aceea că sunt esențiale în identificarea persoanelor. Probele sunt colectate cu respectarea strictă a procedurilor specifice și sunt analizate în condiții de laborator”, mai spun reprezentanții Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Dolj.

Ca în orice activitate și criminaliștii se confruntă cu provocări la locul de muncă. De exemplu, explică polițiștii, în cazul examinării urmelor provenite de la locul săvârșirii unei crime, cele mai mari provocări sunt calitatea și cantitatea acestora precum și protejarea locului faptei până la sosirea echipei de cercetare.

Pe de altă parte, capacitatea de mobilizare imediată şi gestionarea situaţiilor în care se impune livrarea rezultatelor precise reprezintă o cerinţă de bază pentru un criminalist.

Specialiştii criminalişti desfăşoară toate activităţile pentru descoperirea probelor necesare stabilirii cu exactitate a unei situaţii de fapt.

„Pentru fiecare categorie de urme pe care le ridicăm şi le examinăm există proceduri specifice, pe care poliţiştii le cunosc şi le aplică. Aceste proceduri reglementează protejarea probelor și protejarea personalului care le manipulează. Toate probele sunt ambalate şi etichetate şi sunt respectate cerinţele procedurale în acest sens. Fiecare caz în parte are specificul său și toate cazurile rămân în memorie, lucru benefic, deoarece ajută la eficientizarea și rapiditatea cu care o cercetare sau o constatare criminalistică se desfășoară. Lucrurile învățate într-un caz pot fi aplicate cu succes în cazurile viitoare”, mai spun polițiștii.

De-a lungul timpului, investigarea criminalistică a evoluat și odată cu ea şi standardele şi procedurile pe care trebuie să le respecte şi să le aplice specialiștii. Metodele criminalistice țin pasul cu evoluția tehnologică și cu metodele folosite de cei care sunt de cealaltă parte a legii. Impactul tehnologiei moderne în rezolvarea cazurilor cu care se confruntă, dar şi modul în care detaliile aparent minore pot influența rezultatul unei anchete reprezintă aspecte care, de-a lungul timpului, i-au surprins în mod plăcut pe cei care lucrează în domeniu.

Pentru fiecare tip de infracţiune și pentru fiecare situație în parte există proceduri standardizate cu activităţile ce trebuie desfăşurate de specialiştii criminalişti.

„Amprentele joacă un rol esențial în activitatea criminalistică. Prin descoperirea lor și prin identificarea persoanei care le-a creat se poate elucida cazul.  Urmele de pantofi sunt foarte utile în identificarea încălțămintei care a creat acele urme și implicit a persoanei care a purtat încălțămintea, în situația în care persoana bănuită a fost depistată, iar încălțămintea a fost ridicată în vederea examinărilor criminalistice. De asemenea, gloanțele și celelalte urme și reziduuri provenite de la arme pot oferi indicii și informații cu privire la arma și muniția folosite la săvârșirea unei fapte de natură penală”, explică specialiștii doljeni.

Pentru eliminarea incertitudinilor în situația probelor insuficiente sau în situația contaminării probelor, sunt utilizate mai multe metode de cercetare și analiză şi totodată sunt consultaţi specialiștii. De asemenea, se poate solicita sprijinul şi opinia Institului Naţional de Criminalistică.

„Probele administrate și demonstrațiile efectuate se bazează pe indicii temeinice şi pe metode științifice, iar nu pe presupuneri. Interpretările subiective sunt excluse prin aplicarea procedurilor standardizate. Rolul specialistului criminalist este de a depune toate diligențele pentru aflarea adevărului în toate aspectele și liniile de muncă”, menționează reprezentanții Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Dolj.

În privința unei cariere în acest domeniu, o persoană care își dorește să devină polițist criminalist trebuie să manifeste preocupare pentru pregătirea continuă, perseverenţă, să îi placă munca de „detaliu” dar și cea în echipă.

„De altfel, toţi poliţiştii sunt obligaţi să respecte principiul confidenţialităţii, iar criminaliştii nu fac excepţie. Probele sunt sigilate și păstrate în spații securizate, cu acces restricționat”, conchid polițiștii doljeni. 

 

Vizualizări: 401

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste